Een langere periode niet eten…Het klinkt voor jou misschien wel als het slechtste idee ooit. Maar wist je dat we eigenlijk juist gemaakt zijn om langere tijd zonder eten door te kunnen? Huh?! Yes, helemaal niks eten! Zelfs meerdere dagen als het moet. En het heeft nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen ook.

Jarenlang wisselde periodes van voedsel af met periodes zonder, zo zijn we geprogrammeerd. We zijn gemaakt voor een cyclus van eten en herstel door rustperiodes zonder eten. In deze rustperiodes gaat je lichaam net opruimen en herstellen. De hele dag door eten zit dus niet bepaald in onze natuur.

Vergelijk met auto: als je net hebt getankt ga je toch ook niet direct opzoek naar een volgend tankstation? Dat doe je pas als de tank terug leeg loopt. En toch beginnen we vaak al aan het volgende te denken of al klaar te maken als het eerst nog maar net in je mond zit.

Hier zijn al een paar van de voordelen die je krijgt:

1 Aanmaak van tot 5x meer groeihormoon

Je groeihormoon is een enorm belangrijk hormoon. Hier zou je graag veel van willen aanmaken. Het helpt bijvoorbeeld om je lichaamsgewicht, energiebalans en hartfunctie op peil te houden en werkt ontstekingsremmend. Normaal wordt dit hormoon vooral aangemaakt tijdens je slaap. Je krijgt er dus zomaar nog eens een extra piek van door langer niet te eten.

2 Meer vetverlies

Waarvoor dient dat laagje dat we allemaal met ons meedragen? Dat dient normaal gezien als energievoorraad voor de periodes zonder eten te overbruggen. Alleen hebben we tegenwoordig bijna altijd voeding ter beschikking.

En als je deze voorraad niet gebruikt…dan blijft het gewoon hangen. 😉

3 Positief effect op suikerspiegel

Ken je dat verhaaltje waarin gezegd wordt dat vaak moet eten om je bloedsuiker stabiel te houden? Dat fabeltje mag ondertussen wel in de vuilbak. Een stabielere suikerspiegel krijg je net door minder vaak te eten en rustpauzes in te lassen.

4 Minder kans op ontstekingen en chronische ziektes

Vaak last van ontstekingen? Geraak je maar niet van die vervelende pijntjes vanaf? Dan is het zeker de moeite om wat minder vaak te eten. Je lichaam maakt zelf spontaan meer ontstekingstopjes aan wanneer je vaak eet. En weet je nog wat het extra groeihormoon voor ontstekingen doet?

5 Remt het verouderingsproces

Tijdens zo’n langere periode zonder eten krijgt je lichaam rust. Net deze periodes heeft je lichaam nodig om op te ruimen en te herstellen. Zie het als een groot onderhoud dat hierdoor kan worden uitgevoerd. Wist je dat je lichaam elke cel in je lichaam kan vernieuwen? Het enige dat je hiervoor moet doen is je lichaam de kans hiervoor geven.

 

Er zijn zoveel voordelen dat het zonde zou zijn om er geen gebruik van te maken!

Ga jij het eens proberen?

 

PS: Heb jij twijfels, gezondheidsproblemen, een ernstige aandoening of ben je zwanger? Vraag dan altijd eerst raad aan je arts!

CONTACT

Sander Van Baelen

0486 80 43 39

sander@movingmoments.life

Bogaardstraat 48, Dessel

MOVING MOMENTS

Personal training en coaching voor meer energie, een fitte en gezonde levensstijl.