Je krijgt de hele dag véél prikkels te verwerken. Daarnaast haast je je van A naar B, maak je je druk in werk dat niet klaar geraakt. Je wilt zo veel doen, maar hebt te weinig tijd. Hectisch. Chaos. Help! Herkenbaar? Wel, je lichaam volgt jouw voorbeeld. Het vertelt je zelfs méér dan je eigenlijk op dat moment beseft.

Je gaat steeds sneller of hoger gaan ademen. Onbewust. Tot op een bepaald moment… Je merkt dat je wat naar adem hapt. Je handen beginnen te tintelen of trillen. Je hebt het benauwd. Wordt duizelig. Wat is die druk op je borst? Het komt en gaat. “Er zal wel iets serieus aan de hand zijn?”
“Chronische hyperventilatie,” hoor je dan.
“En wat doe je daar dan aan?”“Gewoon, rustig zijn.”
Hoe dan?

Je ademt dus te veel. Onbewust. En zodra je er tijdens een piekmoment op begint te letten, wordt het meestal nog intenser. Wel, als je voélt dat je erover gaat, weet dat dat oké is. Je kan dat omdraaien door even bewust te ademen. Hoe dan?

  1. Adem traag

Wanneer je chronisch hyperventileert is je ademfrequentie per minuut veel te hoog. Zeker wanneer je het benauwd krijgt en wat in paniek raakt, stijgt dat nog meer. Als je zo snel ademt, verlies je veel CO2. CO2 zorgt er net voor dat je lichaam meer ontspant. Hoe méér CO2, hoe méér rust. Je kan dit zelf sturen.

Focus op een langere uitademing. Zo blijft er terug meer CO2 in je lichaam en zal je lichaam rustiger worden. Merk je na een minuut of drie geen verschil? Adem dan traag uit door je mond.

  1. Adem licht

“Haal maar eens goed diep adem.” Een goed bedoeld advies. Not gonna help you als je voelt dat het ‘weer zover is’. Adem lichter en minder. Geleidelijk aan in door je neus. Geen grote pieken en dalen, maar eerder als een rustig golfsysteem.

  1. Adem laag

Ooit al bij stilgestaan welke spieren je beweegt als je ademt? Ga maar eens voor de spiegel staan en kijk maar eens bij jezelf.

Steeds vaker zijn het vooral je schouders, borst of nekspieren die je ziet bewegen wanneer je ademt. Dit zorgt ervoor dat je sneller een gevoel krijgt van een druk op je borst, nek- of hoofdpijn krijgt, zware benen, ….

Een rustige ademhaling vindt een verdieping lager plaats. Aan je buik. Leg je even neer. Leg je handen op je buik. Focus op de beweging die je handen en je buik maken.

Weet dat deze tips je helpen om meer controle te krijgen tijdens een piekmoment van jouw chronische hyperventilatie. Ja, je kan leren om dit te voorkomen. Je bewust zijn van jouw ademhaling en wat die voor (of tegen) jou doet, is een allereerste grote stap. Dit helpt je om sneller te reageren waardoor je steeds minder zo’n piek ervaart. Daarnaast is werken aan je ademhalingstechniek de basis die ervoor zorgt dat je meer controle en evenwicht krijgt. En dus minder ‘pieken’ te lijf moet gaan.

Wil je graag meer weten over hoe je ademhaling juist werkt en vooral hoe ook jij hier terug meer controle over kan krijgen? Dan is ademtraining zeker iets voor jou!

DIRECT AAN DE SLAG?

Je bent enthousiast? Let's do this!
Vul onze vitaliteitcheck in en we nemen snel contact met jou op.

Moving Moments personal training & coaching. Een persoonlijke aanpak op jouw maat.

CONTACT

Sander Van Baelen

0486 80 43 39

sander@movingmoments.life

Bogaardstraat 48, Dessel

MOVING MOMENTS

Personal training en coaching naar meer energie, een fitte en gezonde levensstijl.